Te tudod, milyen kategóriába tartozik a házad az energetikai tanúsítvány szerint?

Szponzorált tartalom

energiatanúsítvány ára

energiatanúsítvány ára

Legyen ez a nap kérdése: Kinek, milyen kategóriába tartozik a háza vagy a lakása? Vegyük csak elő bátran az energetikai tanúsítványainkat!

Mit is jelent ez pontosan? Ez a dokumentum mutatja meg, hogy egy adott ingatlan mennyire fenntartható, milyen mértékben gazdaságos és mennyi energiába kerül maga a fenntartás.

Tudnunk kell először is, hogy milyen kategóriák léteznek: 12 féle kategóriát különböztetünk meg. Ezek a kategóriák a legrosszabbtól a legjobb felé haladva, jelzéssel és % értékekkel együtt: JJ a kiemelkedően rossz, aminek az energiafelhasználása több mint 500%. A következő az II kategória, ami 401-500%-os, szintén rossz. A HH gyengét jelent, ami 311-400%-os felhasználás, a GG pedig már az átlagos kategóriát megközelíti, ami az FF jelzésű kategória. Az EE jobb az átlagosnál, 161-200%-ot jelenti, a DD pedig a korszerűt megközelítő kategória, a korszerű pedig a CC jelzésű. A BB jelentése, hogy közel nulla energiaigényre vonatkozó követelményeknek megfelelő, míg az AA a közel nulla energiaigényre vonatkozó követelményeknél jobb, már 61-80%. Az AA+ kiemelkedően nagy energiahatékonyságú már majdnem a legjobb kategória 40-60%-os, végül pedig az AA++, ami kevesebb, mint 40%-os energiafelhasználású, minimális energiaigényű csoport.

Azt, hogy melyik kategóriába tartozik az ingatlan, azt erre specializálódott cégek és szakemberek tudják kiszámolni, pontos adatok, felmérések alapján. Ezt hivatalos adatok és helyszíni felmérés alapján tudják kiszámítani. Ilyen például az Ecoteam és weboldala, az e-tanusitas.eu.

Náluk egészen egyszerűen működik az energetikai tanúsítvány elkészítése. Csupán fel kell venni a kapcsolatot a céggel telefonon vagy egy online űrlap kitöltésének segítségével. Aztán a cég munkatársai fel fogják hívni az ügyfelet, hogy lefolytassanak egy informatív, megbeszélés jellegű beszélgetést. Egyeztetnek egy időpontot, amikor lezajlik a helyszíni felmérés, ahol méréseket végeznek majd az ingatlannal kapcsolatban, például a nyílászárók minőségéről, a szigetelés mennyiségéről, a hűtő, fűtő rendszerek minőségéről és működéséről, majd a helyszínen mért adatokat elküldik az irodának. Ott pedig elvégzik a számításokat és azok alapján besorolják az ingatlant a 12 kategória valamelyikébe, majd végül futárszolgálat segítségével eljuttatják az ügyfélnek a kész dokumentumot.

Beszéljünk még az energiatanúsítvány ára témáról. Mennyibe is kerülhet csináltatni egy ilyen dokumentumot, tehát mennyi lesz az energiatanúsítás ára? Az Ecoteam cég honlapján megtalálható az energiatanúsítvány ára menüpont alatt. Az ár különbözik a helyszíntől függően, a fővárosban kicsit alacsonyabb az ország többi területéhez képest. Valamint más és más az ár a lakások és a nagyobb családi házak esetében is plusz négyzetméterenként szintén változik az ár. Ugyanakkor tartalmazza a helyszíni felméréseket is és egy ajándék ingatlan kisokost, amiben rengeteg hasznos információt, tippet, ötletet lehet találni az otthonnal, ingatlanokkal kapcsolatban.